Όλη η Αθήνα ζει στον ρυθμό του Van Gogh Alive.

Το Van Gogh Alive είναι μια μεγαλειώδης έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο ζωγράφο που το έργο του αναγνωρίστηκε μετά θάνατον.

Το πρώτο που θα σου πω είναι πως είτε αγαπάς τον Van Gogh είτε όχι, ακόμα κι αν δεν ξέρεις ούτε ένα έργο του, πήγαινε στην έκθεση. Είναι μια ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ!

Λίγα λόγια για τον Van Gogh.

Βίντσεντ Βαν Γκογκ. Γεννήθηκε στην Ολλανδία το 1853. Κατά τη διάρκεια της ζωής του τα έργα του δεν είχαν επιτυχία, ούτε ήταν γνωστός καλλιτέχνης. Οι πίνακές του συνήθως απεικονίζουν τοπία, νεκρή φύση ή προσωπογραφίες του. Ενώ παρακολούθησε κάποια μαθήματα δεν αποφοίτησε ποτέ από κάποια σχολή και επί της ουσίας ήταν αυτοδίδακτος.

Επηρεάστηκε αρκετά από την διαμονή του στο Παρίσι, κάνοντας παρέα με γνωστούς καλλιτέχνες της εποχής. Τα ταξίδια του στις εξοχές της Γαλλίας τον ενέπνευσαν για πολλούς πίνακές του. Επινόησε μια τεχνική των στροβιλισμών του πινέλου, χαρακτηριστικός του πίνακας είναι η Έναστρη Νύχτα.

Ωστόσο η ψυχική του υγεία ήταν ασταθής με αποτέλεσμα να έχει κατάθλιψη και να αυτοτραυματίζεται. Λίγο αργότερα νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική και το 1890 αυτοπυροβολείται και πεθαίνει δύο μέρες αργότερα. Η φήμη του αμέσως εξαπλώνεται.

Τα πιο γνωστά του έργα είναι η Έναστρη Νύχτα, Τα Ηλιοτρόπια, Υπνοδωμάτιο στην Αρλ, Οι Ίριδες και η Ανθισμένη Αμυγδαλιά.

Επιστροφή στο σήμερα, 127 χρόνια από τον θάνατό του, η Grande Exhibitions σε συνεργασία με την Λάβρυς φέρνουν αυτό το υπερθέαμα στην Αθήνα. Μέσα από τεράστιες εικόνες σε τοίχους και πατώματα, κλασική μουσική να παίζει και αποφθέγματα του να σε συγκινούν σε βάζουν μέσα στη ζωή, στις σκέψεις και στα έργα του.

Ο πρώτος χώρος περιλαμβάνει λίγα λόγια για την ζωή του, τα κυριότερα έργα του και μια  μεγάλη τρισδιάστατη αναπαράσταση του πίνακά Υπνοδωμάτιο στην Αρλ. Ο δεύτερος και κυρίως χώρος είναι γεμάτος από την ζωή του ζωγράφου. Κινούμενες εικόνες στους τοίχους σε φέρνουν πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του και με τους πιο γνωστούς του πίνακες.

Η ιστορική αναδρομή αρχίζει από το πρώτο του έργο…πότε ξεκίνησε…που ταξίδεψε…τι ζωγράφισε…τι σκέφτηκε. Όλα εδώ. Όλα με έντονες εικόνες και μελαγχολική κλασική μουσική. Μελαγχολία και θλίψη τον βασάνιζαν χρόνια και το βλέπεις στους πίνακες, στα λόγια του.

Βυθίζεσαι μέσα στα αριστουργήματα του, που τώρα τα βλέπεις να κινούνται κι αυτό κάπως σε συγκινεί, κάπως σε αγγίζει. Το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ δεν με συγκίνησε τόσο, ήταν κι αυτό μια μεγάλη εμπειρία, ήταν όμως ένα “τυπικό” Μουσείο που σκοπό του έχει να σου δείξει τα αριστουργήματα του κάθε καλλιτέχνη, να στα παρουσιάσει και να στα εξηγήσει μέσα από τη ζωή του, είναι επικεντρωμένο στον καλλιτέχνη (και αυτό είναι το σωστό).

Το Van Gogh Alive είναι μια διαδραστική εμπειρία που σκοπό έχει να βάλει εσένα μέσα στη ζωή του καλλιτέχνη, να σου δημιουργήσει συναισθήματα γι αυτόν και να σου δείξει τις σκέψεις του, κι όλο αυτό να σε περιβάλει με εικόνες, μουσική και σκέψεις.

Είναι όπως είπα μια μοναδική εμπειρία. Εύχομαι να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες εκθέσεις για πολλούς καλλιτέχνες.

Εισιτήρια www.vangoghalive.gr

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here